ДУЕТ РИТОН — НАЧАЛОТО


IMG_0139

Екатерина Михайлова:

Родена на 18 март/зодия риби/ в гр. София.Завършва средното си образование с отличие в 14-та гимназия.Паралелно с ученето, се занимава активно със спорт/става републикански шампион по волейбол с юношите на Локомотив София/ и музика/взема уроци по пиано, солфеж и английски, и участва активно в самодейна поп-рок група “Сигма”,като вокал и пиано, с която участва на международен артфест в Москва, едва 14 годишна и получава грамота за най-млад и перспективен изпълнител.Освен с музикално-артистичния си талант, Катя излъчва доброта, обаяние и силно изразено чувство за хумор, които пленяват всички, контактували макар и за кратко с нея.За да е още по-впечатляваща хармонията, природата я е дарила с изключителна красота, призната от всички. На 17 години бъдещата звезда завършва средното си образование/тъй като тръгва една година по-рано на училище/ и появявайки се на абитуриентския си бал в зала “Универсиада”/по това време всички Софийски училища празнуват заедно/, Катя прави фурор, ставайки “Мис бал” и грабвайки короната за най-красива абитуриентка на София, след пълно единомислие на компетентното жури. Няколко месеца по-късно кандидатства в Музикалната Академия, специалност поп-рок и е първа по бал в списъка с приетите бъдещи певци.


ZDR

Здравко Желязков:

Роден на 20 януари/зодия козирог/ в гр. Кърджали.Основното си образование завършва с отличие в гр. Момчилград, където живее с родителите си в този период.Едва навършил 10 години е записан в школа по акордеон, а по-късно свири и на тромпет, в училищния духов оркестър.Завършва средно специалното си образование(техникум по строителство и архитектура в гр. Кърджали) успешно, въпреки отдадеността си изцяло на самодейната рок група “Петлите”, в която пее и свири на тромпет. Групата е много актуална в този период. Неприятно изненадва родителите си, които са “начертали” бъдещето му в архитектурата, че има намерение да кандидатства с пеене в Музикалната Академия. Следват доста остри семейни дебати, но влечението към сцената енеописуемо вътрешно чувство, което му дава сили да устои на своя избор.Явява се на приемните изпити, без подготовка. Стига до последния тур-“теория на музиката” и……не го приемат!Следват две години в казармата.След уволнението, успешно завършва шестмесечен курс за хоров диригент в Пловдив. Именно там Здравко получава солидна музикална подготовка и е приет в Академията, в същата година, в която е приета и Катя. Съдба!


„Ритон“ е български дует за попмузика с над 40-годишна кариера, като най-полулярните им песни са „Джалма“, „Елате ни на гости“, „Накъдето ми видят очите“, „Някога, но не сега“, „Дон Кихот и Дулсинея“, „Изповед“,“Болка от любов“,“Сърце зад 3 врати“, „Прегърни ме“, „Златен Ритон“, „Цяла нощ“, „Как си амиго“, „Послеслов“, Брак по любов“, „Лятото“, „Сложно нещо е любовта“, „Не само любов“, „Змълчи“, „Огън и дим“, „Музика и любов“, „Сто пъти“ и много, много други.

Всичко започва през 1975 г. Катя Михайлова и Здравко Желязков следват в Българската държавна консерватория. От там се оформят като дует и като двойка.

През лятото след първи курс, решават още като студенти да се явят поотделно, като солисти на изпит пред Държавна комисия по категоризиране на изпълнителите (без категоризация, никой певец по това време не може да работи професионално). Получават най-високата възможна: „1-ва солистична“ и естествено полудяват от щастие! Първо предизвикателство, първи успех! По това време към Младежки дом „Лиляна Димитрова“ функционира студентска група „Тонус“, съставена от известни днес музиканти. Катя и Здравко са поканени за солисти. Започват участия предимно на студентски балове и всички мероприятия организирани от Младежкия дом.Освен като певица, Катя свири и на пиано в групата.Получават разрешение от Декана на консерваторията и на Държавния изпит се явяват като дует. Разбират, че са единствените, предприели такава стъпка в историята на Музикалната академия..

Първите изяви като дует са във вариететните програми на елитните заведения, в курортните комплекси по Черноморието и в София/1977-79 г/. В този период, в програмите участват доста чужди певци, атракциони и балети. Мениджър от Полша харесва Катя и Здравко и праща покана до Българска импресарска агенция. По същото време големият български композитор Тончо Русев също чува младите певци и ги кани на разговор.Той ги запознава с младия композитор и аранжор Иван Кутиков (понастоящем продуцент, композитор и аранжор в Лос Анджелис), който в този момент е от най-модерните, млади творци в българската поп и рок култура. Кутиков обещава и се заема с музикалното продуциране на „РИТОН“ (до заминаването му в САЩ аранжира над 100 техни песни).На следващия ден четиримата се срещат отново за да избистрят стратегията. Решава се дуетът да приеме поканата от Полша, за натрупване на сценична рутина, най-важното за младите изпълнители, според Тончо Русев.

Следват Краков, Познан, Варшава, Шчечин  – градовете с най-изисканите театър-вариетета в Полша, където „РИТОН“ пеят и танцуват с 40 души балет в продължение на 11 месеца. Там за пръв път ги виждат представители на Руския Госконцерт. В края на 1978 г. се прибират в България и сключват граждански брак на 23 декември.

Междувременно докато са още в Полша, „Импресарска дирекция“ – София получава покана за „РИТОН“ от „Госконцерт”-Москва за участие в международна концертна програма „Мелодия Друзей“, която обикаля всички престижни концертни зали в бившия СССР през месеците февруари, март и април 1979 г. Младият дует подхожда изключително сериозно към този ангажимент и не напразно, защото на „Мелодия Друзей“ те наистина стъпват на голямата концертна сцена заедно с изпълнители от целия свят. Успехът е зашеметяващ, имат по няколко биса, лично композиторът М. Дунаевски излиза на сцената на 16-хилядната зала „Лужники“ за да ги прегърне след изпълнението на неговата песен „Тримата мускетари“ от едноименния филм. Канят ги във всички телевизии и радиа за интервюта, излизат на корица в списания като „Оганек“, „Советская эстрада и цирк“, „Днес и утре“, в-к „Правда“ и др. След края на международното турне нашият дует получава от „Госконцерт” покана за следващата международна програма „Песни лето“ през юни, юли и август същата година. Катя и Здравко са като в приказен сън! Връщайки се в края на април, започва трескава подготовка на пианото с Кутиков за изпяването в студио на две песни с оркестър „София“. Готовите песни („Първи урок“ и „Слънце нека да грей“) след месец са пуснати в радио-ефира и стават бързо любими на хиляди хора.

Все още никой обаче не е виждал дует „РИТОН“, не знае подробности за тях. Тома Спространов (ТВ и радиоводещ) получава писма в предаването си „Пулсиращи ноти“, в които слушатели го молят за информация и за среща с българския дует, за който са разбрали от Руската преса. Печатните медии по това време, със закъснение от няколко месеца, също започват да пишат за Катя и Здравко. Следват покани и от телевизиите. Първата телевизионна изява е в предаването „Студио младост“ – 1979 г. Младият дует впечатлява всички с визията си, с костюмите си, с искреността на излъчване и най вече с перфектното изпълнение на 32 такта степ, който те учат и усъвършенстват в Полша. За кратко време стават любимци, залите където участват се препълват, участията стават безброй, фен-клубове се създават из цяла България.

Този начален период е най-важен за бъдещата успешна кариера на Дует Ритон, защото съобразявайки се с безценните съвети на най-известните български автори на музика: Тончо Русев, Морис Аладжем, Зорница Попова, Иван Пеев, Митко Щерев, Янко Миладинов, Вили Казасян, Иван Кутиков и др., оформят уравновесеното си и стойностно присъствие в Българската култура, а именно всеотдайност в професията и преклонение пред публиката!

Първа от всички Големи композитори Зорница Попова решава да участва на фестивал, гласувайки доверие на младия дует „РИТОН“. Песента се казва „Бургаските момичета“. Представена е на фестивала „Бургас и морето“ през 1980 г. Песента се превръща в един от шлагерите на конкурса. Зорница им подарява нова песен, която става първия им Български хит – „Трябва да чакаш“.

След Бургаския конкурс представители на „Балкантон“(най-голямата звукозаписна и издателска компания в България, в този период) канят „РИТОН“ и И.Кутиков на разговор за евентуално издаване на албум. Преговорите са успешни и в края на 1980 г. излиза малка грамофонна плоча с песните „Първи урок“ и „Слънце нека да грей“.От тиража на малката плоча зависи дали интересът към дуета е достатъчен за издаване на дългосвиреща. Още след първата седмица продажбите са неочаквано високи за сингъл! „Балкантон“ решава да избърза и възлага на И.Кутиков почти непосилната задача да се съберат 10-12 песни от Български автори и за 3 месеца да се издаде албума! Първите песни са на Зорница Попова-„Между не и да“ и на Тончо Русев-„Прегърни ме“(така е озаглавен и албума) и „Някога, но не сега“.Текстовете са на Й.Янков, Д.Ценов и Н.Вълчев. Започват да валят песни все от утвърдени имена. Албумът (винилова плоча) излиза в рекордния тираж 178 000 в средата на 1981 г. Следват три преиздавания съответно 65 000, 50 000 и 120 000 за година и осем месеца. През 1982 г. започва подготовката на втори албум. Отново най-добрите автори пишат за „РИТОН“! В края на 1983 г. той се появява на пазара у нас и в Русия.Заглавието му е: „ДУЕТ РИТОН“. Почти всички песни стават хитове и печелят БГ-класациите.По-ярките от тях са: „Сърце зад три врати“-З.Попова; „Вечно се разделяме с нещо“ и „Послеслов“(„С любов до края“)-Т. Русев; „Не само любов“-Иван Пеев; „Замълчи“- Найден Андреев; „Втората любов“-М.Щерев  и др. Официалният тираж е 245 000 броя в България и 3 000 000 броя в Русия.

Същевременно не спират концертите в цялата страна и в чужбина. Ритон все още нямат свой бенд и концертират основно с Оркестър „София”(най-авангардния комбо-бенд за този период), с ръководител Димитър Симеонов, бенда на Иван Кутиков „Авангард” и група „Контраст”,с ръководител Иван Пендачански. Изнесените концерти са над 200.Още тогава Катя и Здравко решават, че истината за твореца са концертите на живо, с оркестър и планират създаването на свой екип.

Зачестяват и поканите за участия в международни конкурси: Хавана/Куба/-фестивал на ОИРТ, Рощок /Германия/,”Дрезден-шлагер фест”/Германия, Златния Орфей, безброй радио-конкурси и др. Междувременно Ритон стават едни от редовните участници в международните, забавни програми които Германия постоянно организира  през тези години, като репертоарът е само от Българските хитове на младите изпълнители, преведени на немски.

Третата дългосвиреща плоча на набиращия популярност и в чужбина млад дует излиза на пазара през пролетта на 1985-та год. Заглавието е „Брак по любов“, по едноименната песен на Иван Кутиков (Големият музикант написва само тази песен за Ритон, която става една от вечнозелените им песни).От този албум всички песни стават хитове, което е прецедент!“Ало такси“ и „Направи за мен най-добрия жест“(Зорница Попова), „Лятото“ и „Среща в спомена“(Тончо Русев), „Бърза помощ“ и „Каква е модата“(Найден Андреев), „Вторник е добрия ден“(Морис Аладжем), „Утрото ще реши“(Мария Ганева), „Сложно нещо е любовта“ и „Мама, татко и аз“(Иван Пеев), „Брак по любов“(Иван Кутиков), „Кратка среща“(Чавдар Селвелиев), „Старият грамофон“(Александър Йосифов. Всички тези песни са в златния фонд на БНТ, като едни от най-атрактивно заснетите! Тиражът е: 287 000 плочи.

Верни на традицията, през около 2-3 години да издават албум „Ритонците“ пускат поредния в средата на 1988 г. Озаглавен е „Накъдето ми видят очите“, по едноименната песен на И.Пеев. По традиция почти всички песни отново са хитове: „Накъдето ми видят очите“, „Изповед“ и „На дискотека“(Иван Пеев), „Дон Кихот и Дулсинея“ и „Минало свършено(Зорница Попова), „Елате ни на гости“(Морис Аладжем) „Концерт“(Александър Йосифов), „Моя живот си ти“(Тончо Русев), „Магия е любовта“(Найден Андреев), ……. Тиражът е: 215 000 плочи.

През 1990 г. единственият издател у нас-“Балкантон“ е „фалирал“ и предвид „демократичните“ промени спира да функционира. Така поредният албум на Големия ни дует остава неиздаден. Заглавието е „Объркано е времето“, по едноименната песен на Асен Драгнев. Много от песните стават хитове, въпреки че не излизат на звуконосител (за около година няма сериозен издател у нас). „Нашето умно куче“, „Има някъде някой“, „Остаряваме бързо“, , „От мухата слон“, „Не идвайте на гости“, „Песен за жената“ С появата на първата частна издателска компания у нас-„Мега Музика“, „РИТОН“ получават покана за издаване на албум. Годината, в която той излиза е 1990-ва. Включени са най-големите хитове на дуета до този момент. Излизат на компактдиск и касета. Заглавието е “ Хитовете на дует Ритон “ През целия период 1981-1993 не спират турнетата из България и чужбина. Ритон концертират на живо със собствения си оркестър „Аеробик“, две балерини и две вокалистки (групата от музиканти, балет и технически персонал наброява 20 души). Изнесени са над 2000 концерта у нас и зад граница.

Шестият албум (CD-MC) на Катя и Здравко е пуснат на пазара през 1993-94 г. Той се казва „Джалма“, по едноименната песен на З.Попова. И нещо обичайно, отново само хитове…..: „Джалма“, „Обичай ближния“, „Семейството“, „Хей капитане“, „Старият музикант“, „Сънувал- несънувал“,“Знам“, „Трябва ли“  и др.! Все пак безспорният фаворит е „Джалма“, която печели конкурса „Сребърен Ерос“ и се запява от всички. През 1996 г. „Мега музика “ издава двойния „RITON-THE BEST“(CD-MC), в който са включени 21 песни.

През 1997 година, когато навършват 20 години на сцената Катя и Здравко решават да издадат нов албум, да направят Национално турне в големите ни градове с бенд, с голяма вокална група, с балет, актьори, разкошен декор и кулминацията на проекта да бъде пищен шоу-спектакъл в зала 1 на НДК в София на 29.10.1998  година. В този период, Ритон са едни от първите родни поп звезди, които си позволяват да направят собствен концерт в най-голямата и престижна концертна зала в България. Билетите са продадени две седмици преди концерта, залата се пълни с правостоящи. Концертът продължава близо три часа! Отзивите са еднозначни: грандиозно, красиво……….! Албумът излязъл на 20-годишния юбилей се казва „Болка от любов“, по едноименната песен на Катя. В него са включени 16 песни. Между тях са „Огън и дим“, която печели Голямата награда „Златен Орфей“ през 1997г, „Сто години“, „Купете сърцата ни“, „Сватбени цветя“, „Музика и любов“, „Пиратски кораб“, която печели голямата награда в конкурса „Бургас и морето“-1997 г. и др. От тук започва освен продуцентската и издателската дейност на дует Ритон.

2001година, месец юни, е изцяло готова продукцията от 10 песни-CD, MC „Цяла нощ“. Продуктът е мултимедиен. Появява се на пазара през месец ноември. Съдържа много имформация, игри, видео-клипове и др. Звукът е от най-високо качество! Стилът е мелодичен „Евро-денс“. Всички песни отново стават много популярни. Продължават безбройните, концерти из цялата страна и в чужбина, телевизионни участия в най-гледаните предавания, където за кой ли път проличава уравновесената гражданска позиция на Катя и Здравко, по въпроси касаещи културната и социална проблематика на обществото ни.

През 2003-2004 г. се подготвят и издават два видео албума на DVD: „РИТОН на живо” и „РИТОН видео клипове” .

В началото на 2006 г. започва подготвянето на 30 годишния юбилей, на Дуета.Издават двоен албум „Две звезди“.Единият само с нови песни, а другият-със някои от най-големите хитове: „Две звезди“, „Аз съм“, „Старо момче“, Живей за да се радваш“, „Трябва да чакаш“(Ремикс) и др.През цялата година продължава работата с оркестъра, четирите балета и вокалната група. Подготвени са точно 30 от най-големите хитове на Ритон.Големият шоу-спектакъл се провежда на 27.11.2007 г.,в култовата зала1 на НДК. Двадесет дни преди това билетите свършват и Ритон успяват да се преборят за 250 правостоящи. По принцип в този период, от съображения за сигурност, не се допускат зрители без места. Отзвукът от концерта е страхотен, публиката пее заедно с Ритон всички песни и извиква певците няколко пъти на бис.В залата присъстват почти всички автори на песните на Дуета:Тончо Русев, Михаил Белчев, Иван Пеев, Найден Андреев, А.Драгнев, Живко Колев, Илия Ангелов, Мага, Румен Бояджиев, Емил Бояджиев, Горан Йекнич, Венци Мартинов, Сашка Александрова и др. Едни от авторите, без които „Ритон” нямаше да го има!!!Шоуто е излъчено на 24-ти декември (Бъдни вечер) за първи път и многократно по Националната телевизия (Канал1) и сателитен канал „България свят”.

През 2012 г. дует „Ритон“ създават свой бенд и вокална група „Ангелите на Ритон“ и отбелязват 35 г. на сцената с национално турне и грандиозен концерт в зала 1 на НДК,  изграден на 3D основа (Ритон са първите Български поп изпълнители, които използват 3D mapping-технология на концерта в НДК), заснет и излъчен на 24-ти декември (Бъдни вечер).Шоуто надминава очакванията и се превръща в най-значимото събитие в своята област, за годината..

През следващата 2013 г., Катя и Здравко активно участват в телевизионни реалити формати, където достойно защитават принципната си позиция, на доаени в своята професия.

В началото на 2014 г.(февруари и март), правят поредно двумесечно турне в САЩ и Канада.След завръщането си, започват работа върху новия албум.

На 20-ти ноември 2014 г. „Ритон“ изнасят впечатляващ спектакъл, на живо, със своя бенд и вокална група в препълнената зала 1 на Националния дворец, на културата в София, който отово бе заснет  и излъчен на 24-ти декември (Бъдни вечер).                                                                                Концертът, с името „Пътят към твоето сърце“,чиято сценография е подчинена изцяло на впечатляваща мултимедия, се превръща в неофициална промоция на поредния, нов албум на Дуета, носещ същото име.                                                                                                                                                  Албумът излиза на CD, CD+DVD, а комплимент към истинските почитатели на Ритон, е грамофонна плоча LP. Винилът е в нетрадиционния червен цвят и етествено, като почти всичко нетрадиционно в дизайна-производството е в Италия. Това е и първият албум издаден на грамофонна плоча в България, след завръщането на винила в световен мащаб. За пръв път пред публика са изпълнени новите песни от албума и римейки на едни от най-големите хитове на „Ритон“: „Лято за двама“, „Може би не“, „Моето детство ме вика“, „Пътят към твоето сърце“, „Хотел безкрайност, „Песен за жената“, „Чакаме ви с любов“,“Послеслов“(римейк), „Някога, но не сега“(римейк), „Джалма“(римейк), „Сърце зад три врати“(Римейк)

Подготовката за следващия голям проект на Дуета-“РИТОН В РИТЪМА ЛАТИНО” започва в началото на 2015-та година с усилна работа в студиото.
Музиката за пилотната песен “Живот като на кино” е на композитора Чавдар Коцев, по едноименното стихотворение, посветено на Катя и Здравко, от дългогодишния им приятел Драгомир Драганов/Чая/.
Тъй като в репертоара си Ритон имат много песни, аранжирани в латино стил, решават да подчинят целия следващ спектакъл на него, като освен новите песни, преаранжират някои от най-ранния си творчески период. Неочаквано и за самите тях, песни като “Замълчи”, “Лятото”, „Прегърни ме”, „Накъдето ми видят очите“, Някога, но не сега“. „Обичай ближния“ и много други, зазвучават прекрасно в латино версиите си.
Едновременно с работата в студио, в края на 2015 г. започват репетициите за спектакъла — “РИТОН В РИТЪМА ЛАТИНО”, в зала 1 на НДК, на 06.04.2016 г.. Отново със своя бенд и вокална група „Ангелите на Ритон“, но за да бъде още по-впечатляващо шоуто, оркестърът е увеличен с още трима музиканти — тромбонист, перкусионист и втора акустична китара.
Катя и Здравко, прекрасните музиканти и вокалистки, балетите “Веда джуниър” и “Акадамус” са повече от перфектни. Сценографията, осветлението и мултимедията са впечатляващи, а публиката аплодира на крака няколко пъти на бис участниците в шоуто. Албумът се появи на пазара през пролетта на 2015г. на CD носител, а няколко месеца по-късно, като комплимент към феновете и на винилова, дългосвиреща плоча, в необичайния жълт цвят, произведена в Италия.

През 2016 година съдбата ги среща с поета Ангел Симеонов, който им предлага пъстра палитра от прекрасни стихове. Катя и Здравко избират 5 от тях и започват реализиране на съвсем нов проект: албум „Златен Ритон“, издаден на CD, CD+DVD и вече по традиция  винилова, грамофонна плоча-в искрящо бял цвят, концертно турне в най-големите летни театри, и шоу-спектакъл в зала1 на НДК на 18.10.2017г, под надслов „Музика и любов“. Концертите се превръщат в промоция на албума „Златен Ритон“, който включва песните: 1.“Златен Ритон“, 2.“До безсъзнание“, 3.“За последен път ти повтарям“, 4.“Есенна тъга“, 5.“Очакване“, 6.“Мечти край морето“, 7.“Безумна любов“, 8.“Всички слаби места“, 9.“Празник“, 10.“Пристанище“. Автори: музика Тончо Русев(2), Димитър Пенев(3), Митко Гидишки(9), Ани Пешева(8), Росалин Наков(1,4,5,6,10) и Митко Димитров(2): текст Ангел Симеонов(1,4,5,6,10), Драго Драганов(2,3), Ваньо Вълчев(7), Росен Димитров(8), Йоана Мирчева(9).


Автори, съпричастни към творчеството на най-успешния Български дует:

Композитори: Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Найден Андреев, Стефан Димитров, Асен Драгнев Атанас Косев, Александър Йосифов, Иван Пеев, Митко Щерев, Максим Дунаевски, Иван Калчинов, Иван Кутиков, Мария Ганева, Чавдар Селвелиев, Чочо Владовски, Александър Кипров, Дени Драганов, Чавдар Коцев, Горан Йекнич, Илия Ангелов, Ани Пешева, Митко Гидишки, Митко Димитров, Димитър Пенев, Вили Казасян, Янко Миладинов, Любен Цветков, Алекс Нушев, Митко Гетов, Развигор Попов, Мартина Иванова, Тасе Шарков, Валентин Пензов, Шеки.

Поети и текстописци: Евтим Евтимов, Живко Колев, Михаил Белчев, Найден Вълчев, Ваньо Вълчев, Ангел Симеонов, Петър Караангов, Йордан Янков, Недялко Йорданов, Димитър Ценов, Матей Стоянов, Надежда Захариева, Банко Банов, Захари Петров, Орлин Орлинов, Димитър Точев, Богомил Гудев, Борислав Мирчев, Венци Мартинов, Драго Драганов, Анджи, Сашка Александрова, Влади Априлов, Георги Начев, , Йоана Мирчева, Росен Димитров, Даниела Кузманова, Жива Кюлджиева, Богдана Карадочева.

Аранжори: Иван Кутиков, Емил Бояджиев, Румен Бояджиев, Мага, Константин Цеков, Иван Лечев, Борис Чакъров, Развигор Попов, Алекс Нушев, Евгени Платов.


Концертна дейност:

Над 2500 концерта у нас и зад граница: Полша-гост солисти, Русия и почти всички бивши републики-като гост солисти и многократни, концертни турнета със своя оркестър и балет, Германия-гост солисти и със свой оркестър и балет,Куба-гост солисти, САЩ-гост солисти, Канада-гост солисти, Африка/Нигерия, Замбия, Мозамбик, Зимбабве, Танзания/-40-дневно турне със свой екип (оркестър, балет, осветление, апаратура и сценография), Сирия- две, поредни години турне със свой екип (оркестър, балет, осветление, апаратура и сценография), Кипър- турне със свой екип (оркестър, балет, осветление, апаратура и сценография), Македония-гост солисти, Сърбия-гост солисти, Гърция-гост солисти,Унгария-със свой оркестър и балет, Чехия-гост солисти, Румъния-гост солисти със своя балет.


Дискография:

 1. Първи сингъл-1980г.
 2. Дългосвиреща винилова плоча с 12 песни:”Прегърни ме” – 1981 г.
 3. Дългосвиреща винилова плоча с 12 песни:„Дует Ритон” – 1983 г.
 4. Сингъл:”Песни от Атанас Косев” – 1984 г.
 5. Сингъл:”Песни от Любен Цветков” – 1985 г.
 6. Дългосвиреща винилова плоча с 12 песни: ”Брак по любов” – 1985 г.
 7. Дългосвиреща винилова плоча с 12 песни: ”Накъдето ми видят очите” – 1987 г.
 8. Неиздаден албум с 12 песни – 1989 г.
 9. Албум с 12 песни на CD: ”Хитовете на дуетРитон” – 1990 г.
 10. Албум с 12 песни на CD: ”Най, най, по-най” – 1992 г.
 11. Албум с 12 песни на CD: ”Джалма” – 1994 г.
 12. Албум с 12 песни на CD: ”The Best” – 1996 г.
 13. Албум с 12 песни на CD: ”Болка от любов” – 1998 г.
 14. Албум с 28 песни на VHS: ”Купете сърцата ни” – 2000 г.
 15. Албум с 12 песни на CD: ”Цяла нощ” – 2001 г.
 16. Албум с 24 песни на DVD: ”Избрани видео-клипове” – 2004 г.
 17. Албум (двоен) с 24 песни на CD: ”Две звезди” – 2007 г.
 18. Албум с 12 песни на CD: ”Пътят към твоето сърце“ – 2014г.
 19. Албум  с 16 песни на LP  „Ритон в ритъма латино“ – 2016г.
 20. Албум  с 16 песни на CD  „Ритон в ритъма латино“ – 2016г.
 21. Албум  с 10 песни на CD  „Златен ритон“ – 2017г.
 22. Албум  с 10 песни на CD+DVD  „Златен ритон“ – 2017г.
 23. Албум  с 10 песни на LP  „Златен ритон“ – 2018г.

Награди:

1. 1-ва награда на публиката на конкурса „Menschen und Meer”-Рощок/Германия-1983г.
2. 2-ра награда на журито на конкурса „Menschen und Meer”-Рощок/Германия-1983г.
3. 2-ра награда на Пролетния конкурс,на Националното радио-1984г.(„Южния вятър“)
4. 1-ва награда на конкурс,на ОИРТ в Хавана /Куба/-1985г.(„Сърце зад три врати“)
5. 2-ра награда на жури,на „Шлагер фестивал” в Дрезден/Германия/-1985г.(„Послеслов“)
6. 3-та награда на жури,на „International Festival of Arts”-Лимасол/Кипър/-1986г.(Сърце зад  три врати)
7. Специална награда на журито за изпълнение в конкурса „Мелодия на годината”-1988г.(„Дон Кихот и Дулсинея”)
8. 1-ва награда на Пролетния конкурс,на Националното радио-1988г.(„Изповед“)
9. Голямата награда в конкурса „Мелодия на годината”-1989г.(„Накъдето ми видят очите”)
10. 1-ва награда и специалната награда на журналистите, на фестивала „Сребърен ерос”-1995г.(„Джалма)
11. Две специални награди за песните: „Сляпа неделя” и „Минало несвършено”, на „Златния Орфей”-1996г.
12. Награда за цялостно творчество на „Арт-рок център”-1996г.
13. Голямата награда на журито, на „Златния Орфей”-1997г.(„Огън и дим“)
14. 1-ва награда на журито,на „Бургас и морето”-1997г.(„Пиратски кораб“)

15. 2-ра награда на фестивала „Еврофест”в Скопие Македония-1997(„Огън и дим“)
16. 1-ва награда на журито, на „Златния Орфей”-1998г.(„С приятели е по-добре)
17. „Кристална Лира” за цялостно творчество от Съюза на музикалните дейци-1998г.
18. Награда за цялостно творчество на БГ-радио-„БГ вдъхновение“-2020г.